Megújuló energia az ingatlanunkban

Vannak különböző eszközök például: napelem amivel tudunk áramot termelni ami besegít a ház energia ellátásának a csökkentéséhez, környezet barát és nem utolsósorban a pénztárcánkat is kíméli. De manapság tudnak különböző építő anyagok segítségével környezet barát házakat építeni vagy már aktív vagy passzív házak is építhetőek. Fontosak a jó szigetelő anyagok és az új nyilászárok is mert segítenek a hő megtartásában. Nagyon fontos, hogy védjük környezetünket ha van rá lehetőségünk.

Passzív ház: fogalmát legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy az ingatlan energia felhasználásához elegendő 15KW/m2/év energia. A passzív ház hosszútávon a leggazdaságosabb és sokkal több épül belőle mint az aktív házakból.

Aktívház: leginkább úgy lehetne megfogalmazni, hogy újrahasznosítja az energiákat különböző rendszerek kiépítésével de mivel költséges és leginkább pazarló nem hinném, hogy fel tudja venni a versenyt a passzívházakkal.

Napelem: olyan fotovillamos elem, amely a nap sugárzási energiáit közvetlenül alakítja át villamos energiává. Sok pályázat van ami kifejezetten támogatja a háztartásokat abban hogy napelemeket használjanak. Kicsit hosszú a megtérülése, de viszont emeli az ingatlanunk árát és egyre keresettebbek ezek a házak.

 

Napkollektor: a Nap hőjét hasznosító berendezés, amely a napsugarakból kinyert hő segítségével állít elő használati- vagy fűtésrásegítésre alkalmazható meleg vizet. Különböző fajtái találhatóak a piacon. Érdemes pályázatokat figyelni mivel itt is hosszú a megtérülése.

 

                

 

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30°C-kal emelkedik a hőmérséklet. A földkérgen tapasztalható geotermikus energia részben a bolygó eredeti létrejöttéhez (20%), részben a radioaktív bomláshoz (80%) kapcsolódik. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás 1992-es adat szerint 80-90 ezer tonna kőolaj energiájával volt egyenértékű. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. Termálvíz formájában nem kiapadhatatlan forrás. Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

 

Hivatkozás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Geotermikus_energia

 

Érdemes elgondolkodni a megújuló energia forrásokon ami befektetést igényel de megtérül és persze védjük vele környezetünket és az ingatlanunk árát pozitívan befolyásolja.

Utolsó módosítás: 2016/07/25