Adó vagy illeték?

Sokan kérdeznek meg, hogy mikor kell adó és mikor kell illetéket fizetni egy ingatlan eladás után, ezért most megpróbálok segítséget nyújtani. Tudnunk kell, hogy az illeték nem adó de adó módjára fizetendő összeg. Nemes egyszerűséggel élve minden vagyon tárgy eladása után adó kötelesek vagyunk és ez az ingatlanra leginkább igaz. Ahhoz, hogy tisztába legyünk mit is kell fizetnünk adózás szabályainak megfelelően különböző feltételeknek kell megfelelni.

Az egyik legfontosabb, hogy mikor vettük és mennyi ideig volt az ingatlan a tulajdonunkban. Lakó ingatlannál 5 év, azaz idő amin túl eladva adó mentessé válik az ingatlan. Nem lakó ingatlan esetében maradt a 15 év (pl. garázs, kert, telek, üdülő, üzlethelyiség)

Tehát ha az lakó ingatlant vásároltunk 2011-ben akkor 2016-ban vállit adó mentessé.

Adózni akkor kell a lakó ingatlan után ha 5 éven belül eladjuk, itt sávos adózást kell figyelembe venni. Következő linken lehet megtekinteni.

http://www.fruttusingatlan.hu/Articles.action?articleId=31

Akkor keletkezhet adó ha az eladási ár magasabb mint a vételi ár volt, a kettő közti különbség adó köteles.

Jó hír, hogy csökkenthető az adó alap:

- vételkor felmerült illeték összegével

- ingatlan érték növelésével kapcsolatos költségek(pl. nyílás záró csere, hőszigetelés, fűtés korszerűsítés)

- ingatlan eladásával járó költségek (pl. ingatlan közvetítő díj, hirdetés költsége, energetikai tanúsítvány)

Tanulság kérjünk számlát és tegyük el érdemes.

Adót akkor kell fizetni ha jövedelem keletkezik ami 25% terhel és illetéket akkor kell fizetni ha vásárolunk ingatlant.

Illeték:

- visszterhes vagyon átruházási illeték ami azt jelenti, hogy a megvásárolt lakó ingatlan után 4% az illeték tehát 10 000 000ft után 400 000ft.( ha magasnak találjuk az illetéket érdemes az adó hatóságnál kedvezményt vagy részlet fizetés kérni) Ha valaki rész tulajdonnal rendelkezik az ingatlanban akkor a rész arányában köteles az illetéket megfizetni.

- csere pótló vétel: ennek az illetéke kisebb

Mit is jelent? Az eladott és a vásárolt ingatlan közti különbséget kell illeték alapul venni. A 2016-os szabály annyit változott, hogy ha az adó hatáság felé bejelentjük, hogy új ingatlant vásároltunk és 1 éven belül a tulajdonunkban lévő régi ingatlant eladjuk addig az illeték fizetést felfüggesztik, de ha nem sikerül 1 éven belül értékesíteni az illetéken felül pótdíjat is kiszab az adó hatóság.

Illeték mentesség:

- ha az eladott lakás értéke nagyobb a vásároltnál

- házastársak közötti ingatlan eladás és vétel estén a illeték mentes a visszterhes vagyonátruházási

- egyenes ági rokonok között is illeték mentes a visszterhes vagyonátruházás

- telek vásárlása esetén ha 4 éven belül megkezdődik a lakó ingatlan építése akkor illeték mentessé válik

- új lakóház vásárlása esetén ha az építési vállalkozótól vásároljuk akkor a vevő számára 15Mft-ig illeték mentessé válik. Tehát ha 25Mft-ért vásárolunk útépítésű ingatlant akkor 25Mft-15Mft=10Mft után kell a 4%-os illetéket megfizetni.

 - ha 35 évét nem töltötte be a vásárló és első lakáshoz jutó akkor az illeték felét elengedik 15Mft érték határig és még kérheti a 12 havi részlet fizetés is.

 

Utolsó módosítás: 2019/04/14