Ingatlannal kapcsolatos fogalomtár I. rész

 Sok olyan fogalom van az ingatlannal kapcsolatban amit nem tud az utca embere, ezért össze gyűjtöttem azokat a hasznos fogalmakat ami segítségre lehet eligazodni az ingatlan eladás vagy ingatlan vásárlásnál.......

Ingatlan:

Az ingatlan a föld és a ráépített szilárd építmények összességét jelenti. A Ptk. külön rendelkezik a ingatlan nyilvántartásba önálló bejegyzéséről.

Lakó ingatlan:

Olyan épület, mely használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkezik, telekkönyvi szempontból befejezettnek minősül és a használatba vételi engedély telekkönyvileg be van jegyezve.

Az ingatlan komfort fokozatai:

 • Összkomfortos:

  az a lakás, amely legalább egy 12nm-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és WC-vel, valamint közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal rendelkezik.

 • Komfortos:

  az a lakás, amely legalább egy 12nm-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és WC-vel, valamint közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal rendelkezik.

 • Félkomfortos:

  az a lakás, amely a komfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább egy 12nm-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá fürdőhelyiséggel vagy WC-vel, valamint legalább villany- és vízellátással, és egyedi fűtési móddal rendelkezik.

 • Komfort nélküli:

  az a lakás, amely a félkomfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább egy 12nm-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá a lakáson kívül WC (árnyékszék) használatával, valamint egyedi fűtési móddal rendelkezik és a vízvétel lehetősége biztosított.

 • Szükséglakás:

  az olyan helyiség (helyiségcsoport), amelynek (amelyben legalább egy helyiségnek) alapterülete a 6nm -t meghaladja, külső határoló fala legalább 12cm vastag téglafal (vagy más anyagból épült ezzel egyenértékű fal), ablaka vagy üvegezett ajtaja van, továbbá fűthető és WC (árnyékszék) használata, valamint a vízvétel lehetősége biztosított.

Energetikai tanúsítvány v. zöldkártya:

olyan igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza. A Ptk. törvény szabályozásai alapján 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról.

energia.jpg

Utolsó módosítás: 2017/05/02