10 kérdés amit mindenképpen tegyünk fel lakás vásárlásnál!

Amikor lakást vásárolunk fontos, hogy tisztába legyünk pár dologgal. Vannak akik vidékről jönnek és nem laktak társasházi lakásba vagy még fiatalok és nincs elég tapasztalatuk és nincsennek tisztába azzal, hogy mi mindenre kéne figyelni mikor lakást választanak. Azért gondoltam, hogy össze állítok olyan kérdéseket amit mindenképpen meg kell hogy kérdezzünk ha lakást vásárolunk.

 1. Mennyi az ára? Ami nagyban befolyásolja a döntésünket. Nem   érdemes megkérdezni még a telefonba, hogy mennyi az utolsó ára, mert még nem is láttuk az ingatlant és nem nagyon leszünk szimpatikusak a tulajdonosnak. Az ár megegyezésénél könnyebb lesz majd alkudni.

 2. Mennyi a közös költség? Ebből sok mindent meg lehet tudni, például ha nagyon magas akkor biztos tartozása van a háznak, de lehet, hogy panel program díja növeli meg, érdemes ketté választani. Kérdezzük meg, hogy várható-e valamilyen felújítás. Átlagban 130-150ft/nm.

 3.Ki a közös képviselő? Ez miért is lényeges? Vannak magánvállalkozók és szövetkezetek akik ellátják ezt a feladatot. A szövetkezet által kezelt lakásoknál a közös költség kicsit magasabb. Ha tudjuk ki a közös képviselő meg tudjunk kérdeni, hogy nincs közös költség tartozása a tulajdonosnak.

 4.Van-e a háznak biztosítása és mire terjed ki, hol van megkötve? Azért nagyon fontos mert lehet, hogy a lakásba csak a belső berendezéseket kell biztosítani és még kedvezménnyel is jár ha ugyan annál a biztosítóval kötünk szerződést ahol a társasháznak van a biztosítása.

 5.Felújítás mikor volt és mi lett felújítva? Sokan nem gondolnak bele, hogy a szép fürdőszobába nem lett kicserélve 30-40 éves vezeték és majd szét kell verni mert éppen cső törés van. Ha nem panel programba lett kicserélve a nyílás záró akkor érdemes el kérni a jótállást. Nem árt ha villany is át van húzva mert manapság sok elektronikai dolgot használunk és nem biztos hogy fogja bírni a hálózat.

 6.Gáz ellenőrzés megtörtént már? Vannak olyan lakások ahol csak gáz tűzhely van ott már meg kellett lennie az ellenőrzésnek, de a gáz konvektoros és gáz központi fűtéses lakásoknál ha nem volt még meg akkor plusz költséggel kell számolni.

 7.Mennyi a téli fűtés? Kérjünk számlát. A gáz fűtéses lakásoknál mivel mérve van ott amennyit használunk annyit fizetünk plusz az alap díj. A távfűtéses lakásnál viszont nagyon fontos kérdés. A számlák közül kérjünk egy nyári elszámoló számlát, a téli számlákból kérjük január és februári számlákat mert általában akkor fizetünk a legtöbbet. A számlán lehet látni az alapdíjat, hő díjat, meleg víz díjat. Körülbelül mi is erre számolhatunk.

 8.Hitel teher mentes e az ingatlan? Ha hitellel vagy szocpollal szeretnék megvásárolni az ingatlant akkor jó tudni milyen jellegű terhelés van az ingatlanon és mekkora az összeg.

 9.Mikor költözhető az ingatlan? Általában mikor kifizetjük a vétel árat akkor birtokba kéne vennünk az ingatlant, de vannak esetek amikor lehet, hogy nem tudnak gyorsan kiköltözni az eladók. Ha hitellel vesszük akkor van rá idő de ha készpénzzel vásároljuk meg az ingatlant akkor bele kell kalkulálni az ingatlan árába.

 10.Milyenek a szomszédok és milyen korosztály? Jó tudni, hogy milyen összetételű a közvetlen szomszédság.

 Ezekkel a kérdések megválaszolásából könnyebb lesz eldönteni, hogy milyen az ingatlan és mekkora az az összeg amit ér Önnek.

 Ajánlom figyelmébe a tulajdoni lap és az adás-vételi szerződésről írt bejegyezésemet.

Mit tudhatunk meg a tulajdoni lapról

Adás-vétel menete

 

Utolsó módosítás: 2016/09/24